Pagina Oficial Ajuntament Beniarres

Está en: » COVA DE L´ORDiputación de Alicante

COVA DE L´OR

EL  TEMPS  DELS  PRIMERS  AGRICULTORS  I  RAMADERS
 
INTERIOR DE LA CUEVALes Campanyes d´excavació
La Cova de l'Or s'obri en la vessant meridional de la Serra del Benicadell, dominant la vall del riu d'Alcoi. És una cova amb excel·lents condicions d'habitabilitat que va acollir un dels grups d'agricultors i ramaders peoners d'origen mediterrani que s'expandiren per les nostres terres des de mitjans del VI mil·lenni abans de Crist (5600 aC).
Les primeres notícies com a jaciment arqueològic són de 1933, data en què s'hi van fer algunes cales per part de R. Pardo. Explorada de nou pel Museu d'Alcoi, en 1955 començaren les campanyes d'excavació per part del Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació de València, al front de les quals estaven J. San Valero i V. Pascual, qui les continuaria de 1956 a 1958.
La riquesa i la importància del jaciment, en especial les seues ceràmiques decorades mitjançant la impressió de la vora d'una petxina de Cardium, el convertiren de seguida en clau per a la investigació del Neolític valencià. Els cereals carbonitzats van estar datats pel mètode del C14, amb resultats que abasten la data del 5550 abans de Crist, establint l'horitzó inicial de l'agricultura i la ramaderia a la península Ibèrica.
Noves campanyes d'excavació i una investigació interdisciplinar es reprenien en 1975 també per part del SIP, ara davall la direcció de V. Pascual i B. Martí, fins al 1985.
 
VASO CON DECORACIÓN IMPRESA CARDIAL VASO CON DECORACIÓN IMPRESA CRDIAL
LA VIDA QUOTIDIANA A LA COVA DE L´OR.
Quan apleguen els primers grups neolítics a la vall de Perputxent s'havia arribat al clímax en temperatura i en humitat del període Atlàntic. Unes condicions que van potenciar l'esplendor del bosc mediterrani de carrasques, coscolls i alborços, entremesclat amb els arbres caducifolis com ara gal·lers, aurons, freixes, cirerers i arços. En la solana del Benicadell es protegirien les espècies més càlides com l'ullastre i el llentiscle, o les més frugals com el pi blanc, els romers i les xares.
FLORA I FAUNA DE LA COVA
Cap al 5600 abans de Crist aquest paisatge comença a patir una profunda transformació i la Cova de l'Or ens parla de l'empremta dels grups humans. Les activitats productives de les societats neolítiques reduiran el bosc per a implantar pastures i camps de cultiu. Les restes carbonitzades mostren el conreu de cereals com el blat i l'ordi, i de lleguminoses com les faves, llentilles o pèsols. Pel que fa als animals domèstics, el predomini de l'ovella és molt cridaner, amb un nombre reduït de cabres. El porc està ben representat i escassament el bou i el gos.
El mode de vida agricultor requereix fabricar un nou aixovar domèstic, del qual formen part els vasos ceràmics que s'empren per a cuinar i per a emmagatzemar. Les fulles de sílex són utilitzades com a ganivets, o bé com a elements de les falçs. Les destrals fetes per poliment serveixen per al treball de la fusta. I les culleres d'os ens confirmen els canvis en els costums alimentaris, ara basats en cereals i llegums.
CERÀMICA, ART I RELIGIÓ.
CUCHARAS DE HUESO FRAGMENTO DECORADO CON FIGURAS ANTROPOMORFAS
L'agricultura comença a desenvolupar-se al Pròxim Orient des del desè mil·lenni abans de Crist. Amb aquell origen llunyà les comunitats neolítiques van expandint-se i, a través de la península d'Anatòlia, s'escampen pels Balcans i per les riberes del mar Egeu ben avançat el setè mil·lenni. Són petites comunitats que viuen en poblats d'una desena de cabanyes i que, en créixer el nombre de les famílies que les componen, ocupen nous territoris.
En les terres de l'occident mediterrani aquests grups neolítics reben el nom de Cultura de les Ceràmiques Impreses, d'acord amb la decoració dels seus vasos feta per la impressió de la petxina de Cardium. La recent investigació sobre la Cova de l'Or ha permés determinar que la rica decoració de la ceràmica impresa conté un ampli repertori de motius antropomorfs que es relacionen amb les pintures rupestres, singularment les dels abrics del Pla de Petracos a Castell de Castells i de la Sarga a Alcoi. Això ens confirma que les primeres comunitats neolítiques foren les autores d'aquelles pintures rupestres i que, d'acord amb el tema central de la figura humana amb els braços alçats, les pintures i els vasos tindrien una finalitat religiosa
HORARI DE VISITES 
visites concertades
Telèfon: 965 51 50 59 / 965 51 50 35


Text i coordinació
Bernat Martí Oliver

Ajuntament de Beniarrés i MARQ
amb la col·laboració del
Museu de Prehistòria de València i Museu Arqueològic Municipal d'Alcoi

Folleto del Centre d´Investigación de la Cova de l´OR
--------------------------------------------------------------------------------
AJUNTAMENT DE BENIARRÉS C/ Rosa Escrig, 6 03850-BENIARRÉS (Alicante) TL : 96 551 50 59 - 96 551 50 35CREDITOS | XHTML 1.1 | CSS | W3C WAI-AA |